Sertifikaatti voimassa 16.5.2024 asti

Kinestetiikan laatuyksikön sertifikaatti voimassa 16.5.2024 asti

Turun Otso Oy:n hoivakoti Otso

Sertifikaatti myönnetty 16.5.2022

Otso-koti on paikallisen perheyrityksen Turun Otso Oy:n hoivakoti Turun Runosmäessä.

Hoivakodin asukkaat sairastavat vaikeaa tai keskivaikeaa muistisairautta, ja Otso-koti onkin toiminnassaan keskittynyt juuri heille sopivien toimintamallien luomiseen. Asukkaita Otso-kodissa on yhteensä 20 kahdessa pienyhteisössä Tapiossa ja Vuokossa.

Ryhmäkuva syksyisessä metsässä. Kuvassa 15 henkilöä.

Mahtava porukkamme on luonut taloon lempeän välittämisen ja ilon ilmapiirin.

 

Kinestetiikan polulla ei ole pääteasemaa

Meidän kinestetiikan polkumme alkoi pikku hiljaa vuonna 2014. Olin tullut paria vuotta aikaisemmin hoivakotiyrittäjäksi jo 15 vuotta toimineeseen Otsoon. Kinestetiikan lähtökohta ja toimintaperiaatteet sytyttivät heti, kun asiaan törmäsin: oltiin ytimessä, siinä missä olennainen tapahtuu, eli asukkaan ja hoitajan välisessä vuorovaikutustilanteessa.

Otsossa on koko sen olemassaolon ajan keskitytty juuri muistisairaiden hoitoon.

Toimintamme lähtee yksilöstä. Haluamme tuottaa jokaiselle asukkaalle hyvinvointia, läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Meillä keskustellaan paljon asukkaista ja pohditaan yksilöllisiä tapoja elää mahdollisimman hyvää, aktiivista ja mukavaa elämää kunkin asukkaan kannalta.

Vuosien saatossa väkeämme koulutettiin peruskursseilla, pidettiin asentohoitokoulutusta ja kenttäpäiviä, ja vuonna 2018 hoitajamme Iris innostui lähtemään syventävälle kurssille ja siitä eteenpäin tutorkoulutukseen.

Silloin tällöin kouluttajamme kysyi, olisimmeko kiinnostuneita lähtemään sertifikaattiprosessiin. Vasta koronakevät ratkaisi asian: haimme ja onneksi saimme Business Finlandilta kehittämisrahaa laatusertifikaatin hakemiseen.

Toukokuusta 2020 alkaen satsasimme kovasti koulutukseen, niin peruskursseihin, syventäviin kursseihin kuin esimieskursseihinkin, kouluttajan vetämiin kenttä- ja sparrauspäiviin sekä ennen muuta omaan työskentelyymme tutorimme hyvällä vedolla.

Kinestetiikan myötä työhön on tullut kiireettömyyden tunnetta, ja hoitajat kokevat kinestetiikan ruokkivan luovuutta ja keventävän työtä. Asukkaiden elämänlaatu paranee.

Projektin huipensi sertifikaatin luovutuspäivä 18.10.2021. Kyseessä on silti vain välietappi: matka jatkuu keskustellen, kehittäen ja syventäen.

Pääteasemaa tällä polulla muistisairaiden asukkaiden hyväksi ei ole.

Ulla Korpela
hoitokodin johtaja

Iris Virtanen
kinestetiikkatutor

LAATUSERTIFIKAATTI