Sertifikaatti voimassa 4.6.2023 asti

Kinestetiikan laatuyksikön sertifikaatti voimassa 4.6.2023 asti

Vaasan kaupunki, asumispalveluyksikkö Himalajan pienkodit Kastanja ja Kataja

Sertifikaatti myönnetty 4.6.2020

Kastanja ja Kataja ovat pienkoteja Vaasan asumispalveluyksikkö Himalajassa. Yksikkö on valmistunut syksyllä 2015, ja pienkodeissa asuu muistisairaita vanhuksia, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa. Kastanjassa asuu 14 ja Katajassa 15 asukasta.

Tiemme kinestetiikan parissa alkoi vuonna 2016, jolloin ensimmäisiä työntekijöitämme oli käynyt peruskursseja ja syventäviä kursseja. Silloinen fysioterapeuttimme aloitti kinestetiikan tutoriksi kouluttautumisen vuonna 2017, ja saimme hänen mukanaan ensi potkaisun, josko meillekin saataisiin joskus kinestetiikan sertifikaatti. Kaikki tuo kuulosti silloin kaukaiselta, mutta ei kuitenkaan mahdottomalta. Silloinen tutorimme aloitti laatuyksikköprojektin hienosti, mutta valitettavasti hän siirtyi muihin tehtäviin.

Lisää tutoreja kouluttautui vuonna 2018, ja parhaimmillaan meitä tutoreita olikin talossa kolme. Saimme uuden innostuksen sertifikaatin saamiseen toden teolla. Päätimme, että viemme sen asian loppuun, minkä edellinen tutorfysioterapeuttimme oli aloittanut. Kiersimme säännöllisesti pienkoteja avustaen, ohjaten, kysellen ja koostaen yhteenvetoa siitä, miten ja missä asioissa meitä tarvitaan.

Esimiehillemme kuuluu iso kiitos. He ovat antaneet mahdollisuuden, aikaa, rohkaisua ja taloudellista tukea tarvittaviin hankintoihin.

Teimme tutustumiskäyntejä muun muassa Sastamalaan Anninpirttiin ja Tupahoivaan, joilla on sertifikaatti. Myöhemmin kävimme vielä Eskoossa Pikkupihlajassa.

Pikkuhiljaa kaikki alkoi loksahtaa paikalleen, ja huomasimme, kuinka hienosti asioista keskustellaan, haasteita pohditaan yhdessä ja uusia asioita kokeillaan ja harjoitellaan rohkeammin. Miten mahtava tunne!

Me kaksi tutoria pidimme syksyllä 2019 elämämme ensimmäisen kehittämispäivän kuudelle pienkodille pelkästään kinestetiikan pohjalta. Oli käsitteiden läpikäymistä, asentohoitoa, ihmisen kohtaamista, ryhmätyöskentelyjä, ulkoilua, tanssia. Kokonaisuudessaan todella hieno ja antoisa päivä, ja kaikki olivat hienosti mukana tekemässä ja keskusteluissa.

Pienkotiemme toimintaperiaatteeseen on alusta alkaen kuulunut asukaslähtöisyys. Meille asukas on tärkein. Haluamme, että asukkaamme ja työntekijämme viihtyvät. Jokainen päivä on erilainen, mutta silti tulemme töihin aina yhtä innokkaina ja mielellämme.

Asukkaamme saavat valita mahdollisuuksiensa mukaan itse päivärytminsä, vaatteensa, aktiviteetteihin osallistumisensa ja ajan, jolloin menevät suihkuun. Olemme päässeet pois rutiineista.

Mahtava työporukka mahdollistaa niin paljon asioita mahdottomasta mahdolliseksi. Haluamme oppia, kehittää ja toteuttaa itseämme ja antaa mahdollisimman hyvää hoivaa ja huolenpitoa asukkaillemme. Ikinä ei ole niin kiire, että emme ehtisi pysähtyä heidän takiaan.

Arjessa olemme asukkaiden lähellä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Halailua ja yhdessäoloa on meillä paljon, ja se monesti rauhoittaakin muistisairaan, jolla mielialat voivat vaihdella paljonkin. Omaiset ovat myös tärkeä osa arkeamme, ja ohjaamme heitä mielellämme asukkaan toimissa ja arjessa.

Sertifikaattiin vaadittava auditointi alkoi olla ajankohtaista. Ensimmäinen auditointimme olikin tammikuussa 2020. Se meni mielestämme hienosti. Toinen auditointimme olikin sitten jo toukokuussa 2020, ja se meni auditoijammekin mukaan hienosti. Saimme miellyttävää palautetta.

Tässä nyt siis olemme, saamassa kaksi ensimmäistä sertifikaattia taloomme. Ja tästä jatkamme eteenpäin, uudella innolla ja kahteen seuraavaan pienkotiin.

Tanja Lindroth, Leena Keltto
tutorit
Maren Konttinen
yksikönjohtaja

LAATUSERTIFIKAATTI KASTANJALAATUSERTIFIKAATTI KATAJA