Anninpirtin yksilövastuullinen hoitotyömalli

Yksilöllinen ja asukaslähtöinen kohtaaminen vähentää henkilökunnan kuormittavuutta, mutta ennen kaikkea se tuo elämän takaisin asukkaalle. Olemme panostaneet kinestetiikkaan ja sitä käytämme päivittäin apuna työskentelyssämme. Kinestetiikka tukee ja auttaa yksilövastuullisen hoitotyönmallin toteuttamista. Kinestetiikan tekniikoilla ja oivalluksilla asukkaistamme on löytynyt yllättäviä voimavaroja ja toimintakykyä, minkä olemme luulleet jo menetetyiksi. Asukkaistamme on tullut kinestetiikan myötä omatoimisempia ja heidän oma osallistumisensa on lisääntynyt esim. kääntymissä, siirroissa. Ennen meillä asukkaan siirtoon vuoteesta pyörätuoliin tarvittiin pari- kolme työntekijää, nyt se tapahtuu yhden työntekijän avustamana.
Lue lisää Anninpirtin kehittymisestä yksilövastusieen hoitotyöhön! Kannattaa

9.6.2017 valmistui 18 uutta kinestetiikan tutoria eri puolille Suomea. Edustettuina olivat Helsinki, Lahti, Vaasa, Pietarsaari, Valtimo, Lieksa, Enonkoski, Jyväskylä ja Naantali.

Kuvassa uudet tutorit Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen maisemissa Helsingissä. Suuret kiitokset Myllypurolle kurssitiloista ja loistavista järjestelyistä!

Yhdistyksen hallitus onnittelee uusia tutoreita ja toivottaa menestystä ja työn iloa kinestetiikan tutortoiminnassa!

Eturivi vasemmalta oikealle : Sari Jokinen (Jyväskylä), Marjo Vallius-Hyttinen (Lieksa), Jenny Huikuri (Lahti), Virpi Hantikainen (yhdistyksen hallitus ja kouluttaja), Henna Pernu (Jyväskylä), Tuija Saastamoinen (Helsinki), Sari Kaasinen (Helsinki), Raisa Latvala-Kaataja (Vaasa), sylissä Heidi Malinen (Helsinki).
Takarivi vasemmalta oikealle : Armi Asikainen (Enonkoski), Merima Kartal (Helsinki), Jenni Heininen (Naantali), Noora Vuoripelto (Helsinki), Sari Heino (Naantali), Sari Lehtonen (Helsinki), Marjo Mäenpää-Lakka (Jyväskylä), Arja Hälinen (Valtimo), Leena Elomaa (Jyväskylä), Riina Lapinkorpi (Pietarsaari)

Vuoden menestyjä 2017-palkinto myönnettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osaston Kinestetiikkaryhmälle, joka on kouluttanut henkilökuntaansa koko viime syksyn. Koulutukset ovat jatkuneet myös tänä keväänä. Saimme Diplomin ja kutsun onnittelu kahvitilaisuuteen kantasairaalan ruokasaliin. Palkinto on arvoltaan 125 euroa/henkilö, jonka ajattelimme käyttää kesällä matkustamalla Bengtskärin majakalle Turun saaristoon päiväksi.

Kinestetiikkaryhmän jäsenet vasemmalta lukien ylärivistä: Miia Kimari, Hanna österberg, Anne Mäki, Anna Hellström-Aaltonen, Anne Aho, Ft-kouluttaja Kirsi Hagström, Anna Vasikainen, Päivi Niemenmaa, Ritva Kajoranta, Jenni Heikkilä.

Oulun yliopistollisen sairaalan operatiivisen tulosalueen teho-osastolta osallistui kahdeksan sairaanhoitajaa 2015–2016 vuoden vaihteessa nelipäiväiselle Kinestetiikan peruskurssille. Koulutuksesta saatuja käytännön vinkkejä ja ideoita potilaslähtöiseen ja voimavarakeskeiseen hoitotyöhön lähdettiin työstämään muun henkilökunnan kanssa keväällä 2016. Lisäksi hoitohenkilökunnalle järjestetään joka toisen kuukauden viimeinen perjantai PAST-koulutuksia, johon yhdistettiin nyt myös kinestetiikkakoulutusta.

Ryhmäläisten innostunut ja potilashoidon laatua parantava työ huomioitiin Säpäkkä-palkinnolla syksyllä 2016.


Kinestetiikkaryhmän jäsenet: Päivi Peltola, Mitra Kaltiokumpu, Arja Huttu, Marja Klasila, Päivi Mäkiniemi, Henna Härkönen, Päivi Keränen ja Leena Pesonen

Oulun kaupungin Ikäihmisten palvelualueella on jo pitkään tehty työtä RAI-tiedon ja kinestetiikan yhdistämisessä.  Merikosken ympärivuorokautisten palveluiden palveluesimies Elisa Veteläisen puheenvuorossa RAI-tieto osana hoitotyötä esiteltiin fysioterapeutti, kinestetiikka-tutori Anne Pasasen projektityöstä ”Kinestetiikan moniammatillinen toimintamalli osana RAI-arviointia sekä hoito- ja palvelusuunnitelmaa”.
Oheisessa dokumentissa esitetään tiivistetysti kinestetiikka osana RAI arviointia. Kyseessä on Anne Pasasen tutorkoulutuksen projektityö, josta on tulossa myös projektiraportti.
Alla olevista linkeistä löytyy Elisa Veteläisen 11.5.2017 RAI seminaarissa pitämä puheenvuoroSlideshare
TwitterAnne Pasasen lyhennelmä THL:n RAI seminaarista Oulusta (pdf)

27.4.2017 valmistui kymmenen uutta ja innokasta kinestetiikkakouluttajaa. Heidän kouluttamisestaan vastasi Virpi Hantikainen.
Tarkemmat tiedot kustakin kouluttajasta löydät yhteystietosivulta.
Yhdistys toivottaa onnea ja menestystä kaikille!

Ylärivi vasemmalta: Pia Byysing, Päivi Dyster, Jari Heinonen, Sanna Jääskeläinen ja Milla Lavikainen
Alarivi vasemmalta: Satu Saranpää, Päivi Savolainen, Saija Sievänen, Minna Sulanen ja Anita Tanttu

Työelämän tuunustuspalkinnot 2017

Sastamalalaiset ikäihmisten hoivakoti Anninpirtti ja muistisairaiden koti Tupahoiva ovat niiden yhdeksän joukossa, jotka saavat tunnustusta vuoden 2017 valtakunnallisen työelämäpalkinnon muodossa.

Kinestetiikka on tietenkin tärkeässä roolissa molemmissa paikoissa.
Se mikä työpaikka näistä yhdeksästä tunnustuspalkinnonsaajasta on yleisön suosikki, valitaan yleisöäänestyksellä 20.4.–3.5.2017. Yleisöäänestyksen tulos julkistetaan ja palkinnot jaetaan Helsingissä 9. toukokuuta.
Palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Anninpirtin ja Tupahoivan tunnustuksesta lisää Alueviestissä
Työelämäpalkinnosta lisää ja äänestys Sitran sivuilla

Vaasan keskussairaalassa pidettiin kinestetiikan syventävä kurssi 8.-10.3.2017
Kurssille osallistui innostununeita ja  motivoituneita hoitajia ja fysioterapeutteja monelta eri osastolta.
Vaasassa koulutetaan systemaattisesti koko sairaalan henkilökuntaa. Tavoitteena on saada kinestetiikka
toimimaan potilaan hoitopolussa koko sairaalassa oloajan. Syventävä kurssin oli yksi tärkeä etappi tässä
prosessissa. Tästä on hyvä jatkaa.


Ps. Pallot saavat kyytiä myös akuuttipuolella

Ylöjärven perusturvan hoito- ja kuntoutumispalvelut kouluttavat noin 250 hoitoalan ammattilaista kinestetiikan peruskursseilla 2017. Kouluttajana on Virpi Hantikainen. Peruskurssit pidetään Viljakkalassa, Kurussa ja Ylöjärvellä. Ensimmäinen kurssi aloitettiin 20.3.2017 Viljakkalassa Elokaaren palvelukeskuksessa. Kurssille osallistui Ylöjärven vanhusten palvelukeskusten ja kotihoidon työntekijöitä.

Kurssilla täysillä mukana oli myös Ylöjärven vanhustyön johtaja Sirpa Ellala, joka vastaa vanhustyön suunnittelusta ja kehittämisestä (kuvassa oikealla vihreän pallon päällä istumassa). Yksiköiden lähiesimiehet osallistuvat myös kursseille. Esimiesten osallistuminen on erittäin tärkeää opittujen tietojen ja taitojen viemisessä hoitotyön käytäntöön. Hienoa Ylöjärvi, tästä on hyvä jatkaa!

Vuonna 2017 Suomen Kinestetiikkayhdistys ry juhlistaa kinestetiikan 20-vuotista taivalta Suomessa

Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Virpi Hantikainen aloitti kinestetiikan koulutukset 1997 Turusta. Tänä päivänä koulutuksia pidetään useiden kouluttajien voimin kaikkialla Suomessa.

Kinestetiikan suuren suosion avaintekijöitä ovat sen käytännönläheisyys, toimiva asiakas- ja voimavaralähtöisyys ja luovuuden lisääntyminen hoitotyössä. Tämän voivat vahvistaa ne tuhannet koulutetut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja lukuisat kursseja tilanneet organisaatiot kaikilla hoitoyön alueilla, omaishoitajia ja perheitä unohtamatta. Olemme saavuttaneet paljon näinä vuosina ja paitsi että jatkamme laadukasta koulutustoimintaamme, niin kehitämme sitä edelleen tulevina vuosina.

Merkkivuottamme juhlistamme 2.11.2017 Tampereella pidettävän opintopäivän yhteydessä sekä tulevissa jäsenlehdissämme.

Kannattaa varata opintopäivä jo nyt kalenteriinne. Luvassa on juhlavuoden veroista, laadukasta ohjelmaa luentoineen ja työpajoineen.

Kinestetiikan liikkumista ja toimintoja tukevan asentohoidon pioneeri Esther Klein-Tarolli Sveitsistä tulee pitämään työpajan, kummimme geriatrian professorit Jaakko Valvanne Tampereen yliopistosta ja Eija Lönroos Itä-Suomen yliopistosta ovat mukana opintopäivällä.

 

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeineen ilmestyvät kevään aikana. Löydät ne tietysti kotisivultamme www.kinestetiikka.fi.

Uudenkaarlepyyn sairaskoti sertifioitiin Suomen ensimmäiseksi kinestetiikan laatuyksiköksi 14.3.2014. Sertifikaatti uusittiin 15.2.2017 ja se on voimassa 15.2.2020 saakka.

Sairaskodin toiminta täyttää edelleen laatuyksikön kriteerit. Laitos toimii toiminnallisen kuntoutuksen edelläkävijänä Suomessa. Sekä Valtiokonttori että Kela ovat auditoineet toiminnan laatua. Hoito- ja kuntoutustoiminnan tavoitteena on erilaisin tavoin parantaa potilaan toimintakykyä ja elämänlaatua. Kuntouttavan hoitotyön tavoitteeksi ja filosofiaksi on vuosien varrella muodostunut olemassa olevan toimintakyvyn vahvistaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Koko kuntoutuskodin henkilöstöpanokset ovat olleet tärkeitä laatuyksikön kriteerien ylläpitämiseksi. Kinestetiikan avulla hoitohenkilökunta kokee oppineensa työtavan joka vähentää oman työn fyysistä kuormitusta ja samalla kehittää potilaan toimintakykyä.

Suomen Kinestetiikkayhdistys onnittelee koko sairaskodin henkilökuntaa!

Lisätietoja antaa:

Stina Westlin, osastonhoitaja
06 78 89 038
stina.westlin(at)nykarIebysjukhem.fi

Juhlille ei näytä loppua tulevan Katrinkodilla.
Kuusamon kaupungin Katrinkoti on saanut valtakunnallisen tunnustuksen laadukkaasta ja innovatiivisesta vanhustenhoidosta. Palkinto tuli yksikössä tehdystä pitkäjänteisestä kehittämistyöstä niin asiakkaiden kuin talon työntekijöidenkin hyvinvoinnin parantamiseksi.
La Carita säätiö palkitsi Katrinkodin 14.2.2017 Tampereella pidetyillä valtakunnallisilla SuPerin opintopäivillä.

Tämä oli jo kolmas La Carita Säätiön palkitsema paikka, jossa kinestetiikka on toimintamallina. Edelliset palkitut ovat Geriatrian os. 8 Pietarsaaressa ja Sastamalan Annanpirtti.

Koillissanomat: Täällä asiakas elää kuin kotonaan

Super: La Carita säätiö palkitsi ..

La Carita säätiö

Eija Lönnroos, LT, geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, toimii geriatrian professorina Itä-Suomen yliopistossa Lääketieteen laitoksella. Erityisinä mielenkiinnon kohteina ovat ikääntyneiden toimintakyky, kuntoutus, aktiivisuuden ja autonomian tukeminen sekä laadukkaan ja eettisesti kestävän hoidon kehittäminen. Päätoimisissa koulutus- ja tutkimustehtävissä Lönnroos on työskennellyt vuodesta 2006 alkaen ja tätä ennen 17 vuotta kliinikkolääkärinä perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.

Kuusamon Katrinkoti sertifioitiin laatuyksiköksi 25.11.2016

25.11. 2016 kinestetiikan laatuyksiköksi sertifioitu Katrinkoti tarjoaa vuorohoitoa, kuntoutusta ja/tai tilapäistä asumista ikääntyneille kuusamolaisille. Asiakaspaikkoja on 21. Katrinkodin punainen lanka on kuntoutumista edistävän työmenetelmän periaate, jonka mukaan asiakkaita kannustetaan käyttämään omia voimavarojaan ja osallistumaan oman arkensa suunnitteluun. Sisäistetyn kuntouttavan työotteen ovat huomanneet myös ulkopuoliset, esim.paikallinen Lions Club on lahjoittanut ulkoiluvarusteita. Katrinkotiin kinestetiikka on tullut jäädäkseen. Tutorina ft Sari Ervasti saa taattua aikaa yhteistyölle kinestetiikkavastaavien kanssa onnistuneen työvuorosuunnittelun ansioista. Omahoitajat sekä tutori toimivat yhdessä ja asiat kirjataan kunkin asiakkaan henkilökohtaiseen kuntoutuskorttiin. Kinestetiikka on aina mukana myös palavereissa. Yksityinen puoli on huomannut kaupungin hienon tuloksen ja tulee perässä.

Kuvassa vasemmalta Arja Riekki, Merja Oinas, Kati Turkia, Virpi Määttä ja Sari Ervasti

Katrinkodin sertifikaatti

Lisätietoja antaa:
Sari Ervasti
Ft, kinestetiikka tutori
Katrinkoti, Kuusamo
sari.ervasti(at)kuusamo.fi

 

10.6. 2016 valmistuivat vuoden 2016 kinestetiikka tutorit, ONNEA!
Koulutus pidettiin Oulunkylän kuntoutussairaalassa Helsingissä ja koulutukseen osallistui hoitajia ja fysioterapeutteja eripuolilta Suomea.

tutorit_2016_ryhma

Kuvassa alhaalla vasemmalta: Päivi Dyster Kuopio, Jari Heinonen Sastamala, Anne Pasanen Oulu, Sanna Jskelinen Nokia.
Keskellä vasemmalta: Virpi Jaatinen Pyhäsalmi, Pivi Kempas Helsinki, Heidi Lågas Helsinki.
Takana vasemmalta: Riitta Taavitsainen Helsinki, Susanna Kataja Helsinki, Päivi Savolainen Lahti.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin valtakunnallisilla opintopäivillä 16.-17.2. 2016 Tampereella palkittiin Hopun Anninpirtti Sastamalasta La Carita säätiön tunnustuspalkinnolla.

Kinestetiikkaa hyödynnetään Anninpirtissä työskentelyssä päivittäin ja heillä on oma kinestetiikan tutori Milla Lavikainen. Kinestetikan myötä asukkaista on tullut omatoimisempia ja osallistuvampia.

Kinestetiikan lisäksi Anninpirtissä on tekemisen meininki, lue lisää

Superin juttu

ja katso Ylen areenasta (21.3.2016 saakka)

Loistavaa Anninpirtti!

11.12.2015 Neuroliiton Palvelutalo Pihapihlaja sertifioitiin Suomen kolmanneksi kinestetiikan laatuyksiköksi.

Suomen Kinestetiikkayhdistys ry:n myöntämä sertifikaatti on Neuroliitonpalvelutalo Pihapihlajalle annettu tunnustus siitä, että sen toiminta ja palvelut täyttävät valtakunnalliset kinestetiikan laatuyksikön kriteerit.

Pihapihlaja_s
Pihapihlajan henkilöstö on kehittänyt systemaattisesti ja vaikuttavasti kinestetiikan laatukriteerien toteutumista.
Sertifikaatti on voimassa edellyttäen, että organisaatio täyttää jatkuvasti kinestetiikan laatukriteerit. Sertifikaatin voimassaolon voi tarkastaa osoitteesta www.kinestetiikka.fi
Yhdistys onnittelee!

15.12.2015 valmistui 9 uutta kinestetiikkatutoria. Koulutus pidettiin Ruovedellä ja se liittyi Tampereen aikuisopisto Tredun VoiKukka hankkeeseen.

Tutorit_2015
Tutorit ylärivistä vasemmalta: Kirsi Koskela, Kati Kauppinen, Anna Rintanen, Kirsi Mäenpää, Kirsi Mäkinen, Ritva Korhonen ja Leena Sillanpää. Edessä vasemmalta: Markus Mäkelä ja Ari-Pekka Kauppinen

Yhdistys onnittelee!

Suomen Kinestetiikkayhdistys ry:n kummit

Jaakko Valvanne

Jaakko Valvanne on LKT ja toimii geriatrian professorina Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä. Lisäksi hän toimii kehittämisen asiantuntijana Tampereen kaupungin ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitämisen tilaajayksikössä ja määräaikaisena osastonylilääkärinä TAYS:ssa. Ennen Tampereelle siirtymistä vuonna 2010 Valvanne toimi pitkään vanhusten palvelujen kehittämis- ja johtamistehtävissä Helsingissä ja Espoossa.

Yhdistys onnittelee

Pietarsaaren sosiaali-ja terveysviraston geriatrinen osasto 8 sai 8.5. 2014 La-Carita säätiön tunnustuspalkinnon hyvästä hoitotyöstä. Kinestetiikan myötä koko entinen hoitokäytäntö on mennyt uusiksi (Pietarsaaren sanomat 18.5.2014)

Tehohoitajille räätälöity kinestetiikan kurssi Seinäjoella

Suomen ensimmäinen tehohoitajille räätälöity kinestetiikan peruskurssi pidettiin Seinäjoella syksyllä 2013. Osallistujat olivat Seinäjoelta, Kokkolasta ja Vaasasta . Kouluttajana  toimi Kirsi Hagström ja apuohjaajana Annemarja Valtinen, molemmat Vaasan keskussairaalasta. Vaasassa kinestetiikka on jo vakituinen osa tehohoitotyötä ja tämän kurssin jälkeen toivomme asian leviävän myös muihin tehohoitoyksiköihin.

Kurssi koettiin erittäin hyödyllisenä ja alkuvuodesta on jo sovittu tapaaminen kurssilaisten kanssa, jotta opitut saadaan pidettyä ajantasalla. Kurssin antia kuvaa hyvin erään kurssilaisen palaute

”Aivan ihana koulutus!! Suosittelen lämpimästi. Tämä muuttaa omia asenteita ja työtapoja! Tälle kurssille pitäisi jokaisen päästä.”
Kinestetiikka_tehohoitajien_kurssi_2013_kuva
Kuvan ylärivissä vasemmalta: Tapio Leijala, Merja Mäkelä, Jaana Antila, Anne Nikunlassi, Marja-Leena Hakala, Amanda Majanen, Tiina Kahila ja Kaisa Kekola.

Alhaalla: Apuohjaaja Annemarja Valtinen ja kinestetiikkakouluttaja Kirsi Hagström

Apuvälinemessut

Suomen Kinestetiikkayhdistys ry oli näkyvästi Tampereen apuvälinemessuilla 7.-9.11.2013! Kiitos kaikille kävijöille, teitte päivistä meille ikimuistoisen. Messuilla arvontaan osallistuneille voittajille onnea ja iloa voitoista. Seuraavat henkilöt olivat onnekkaita

– Asentohoitokurssille osallistuminen – Tiina Ruottinen, Pori
– Ohut pitkä rulla – Minna Ojala, Tampere
– Kinestetiikan DVD – Sirkka Syrjälä, Oulunsalo
– Käsitekortit – Mari Kylänen, Noormarkku

Muutoksia kinestetiikan asentohoitomateriaalissa

Muutos koskee kiiloja sekä puolisylintereitä.

Aikaisemmin kiiloissa ja sylintereissä oli itsessään ohut PU-pinnoite, joka on poistettu uusista materiaaleista. Syy on se, että kun pinta kuluu käytössä, niin superloni imee itseensä likaa ja nestettä. Siksi nämä kiilat tulevat nyt raakasuperlonina sinisten irroitettavien PU suojien kanssa. PU-suoja on MRSA testattu ja sen voi puhdistaa joko desinfiointiaineella tai pestä +95 asteessa. Vaikka entisen kiilat ja sylinterit olivat mukavia niin perustelu on kuitenkin pitävä hygienian ja tuotteen keston kannalta.

Liikkumista ja toimintoja tukeva asentohoito ohjelehtinen on päivitetty materiaalin osalta (ohjelehtisen löydätte sivulta ”Koulutukset”. Kysymyksissä ottakaa yhteyttä suoraan Virpi Hantikaiseen: virpi.hantikainen(at)kinestetiikka.fi

8 uutta tutoria!

Tutorkoulutukseen, joka pidettiin Seinäjoella 2012 osallistui hoitajia ja fysioterapeutteja ympäri Suomea. ONNEA! Porin perusturvan KASTE-hankkeen puitteissa koulutimme 15 Kinestetiikan tutoria, jotka valmistuivat 11.5. 2012. ONNEA! Peruskurssin käyneitä hoitajia, fysioterapeutteja ja kuntohoitajia on Porin perusturvan alueella koulutettu lähemmäs 300, joten tutoreiden merkitys Kinestetiikan jalkauttamisessa käytäntöön on merkittävä.